Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SpiceWorld

Megjelenés: 1997. November 3.
Felvételek: 1997
Műfaj:
Pop, dance-pop
Hossz: 38:39

Kiadó: Virgin Records
Producerek:
Absolute, Matt Rowe, Richard Stannard
Spice (1996) Forever (2000)
Kislemezek az albumról
01: Spice Up Your Life
02: Too Much
03: Stop
04: Viva Forever
1997. Október 13.
1997. December 15.
1998. Március 9.
1998. Július 20.

SPICEWORLD az angol Spice Girls lánycsoport második stúdióalbuma. 1997. november 3-án adta ki a Virgin Records. Zenéje magában foglalja a tánc-pop zenét és a produkciót. Az album világszerte kereskedelmi sikert aratott, meghosszabbítva az akkori úgynevezett "Spicemania" -t. Első helyen debütált az Egyesült Királyság albumlistáján, az első héten 190 000 eladással, és két hét alatt 1,4 millió példányt szállítottak. Az album 13 országban az első helyet is elérte, míg Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Svájcban és az Egyesült Államokban az első három helyezett közé került. A Spiceworld világszerte több mint 13 millió példányt adott el, ezzel a világ egyik legkelendőbb albuma egy lánycsoport által.
Az album négy kislemezt jelentett meg, amelyek mindegyike kereskedelmi sikert aratott. Vezérlemeze, a "Spice Up Your Life" nemzetközi sikert aratott, a legtöbb országban az első öt helyen tetőzött. Ezt követték a "Too Much", a "Stop" és a "Viva Forever" kislemezek, amelyek mind kereskedelmi sikereket értek el a toplistákon. Az album népszerűsítése érdekében a Spice Girls elindult a Spiceworld Tour címet viselő első bemutató koncertkörútjára, amely 1998 februárja és szeptembere között 97 dátummal foglalkozott Európával és Észak-Amerikával.

Háttér: Miután a Spice bemutatta hatalmas debütáló albumát, amely később minden idők egyik legkelendőbb albumává vált, a csoport bejelentette, hogy egy második stúdióalbumon dolgoznak. A Spiceworld felvétele és írása során a csoport forgatta a Spice World című zenés vígjáték filmet is, amelyben a Spice Girls szerepelt. Az album a film filmzenéjeként működött, az album dalainak többsége a filmben jelent meg, kivéve a "Move Over" -t.
1997-ben a Spice Girls hatalmas médiafigyelmet kapott, amely néhány vitát is tartalmazott. A csoport először élőben lépett fel a brit királyi család számára. A kiállításon megszegték a királyi protokollt, amikor Mel B, majd Geri Halliwell csókokat ültetett Károly herceg arcára, és megcsípte az alját. A csoportot az Egyesült Államokban is bírálták, amiért kilenc hónappal a Spice debütáló albumának amerikai megjelenése után kiadta második Spiceworld albumát. További kritikát kaptak az aláírt szponzori megállapodások hatása és mennyisége miatt. 1997 novemberében döntöttek menedzserük, Simon Fuller menesztéséről is, amely az egész világon első hír volt.
1997 októberében a Spice Girls kétnapos koncertet tartott Isztambulban Girl Power! Isztambulban él, Pepsi támogatásával. A koncert során a csoport három új dalt mutatott be a Spiceworld-ből: "Too Much", "Stop" és "Saturday Night Divas". A Spiceworld két promóciós kislemeze az album 1997-es megjelenése előtt jelent meg; "Step to Me" és "Move Over (Generation Next)". Mindkét dalt használták a Pepsi reklámkampányokban, és külön gyűrűhúzással is ingyen adták át őket. A "Step to Me" japán albumváltozata kissé eltér a dal eredeti kiadásától, míg a "Move Over (Generation Next)" csak élő változatként jelent meg a promóciós kiadása során.

Összetétel: Az album popzenéből, tánc-pop dalokból és produkcióból áll. Az AllMusic szerint az album zenéje "fülbemászóbb" és "mámorító szórakozás". Az albumot 1997-es Spice World című filmjük filmzenéjeként is használták. A "Spice Up Your Life" egy uptempo dance-pop dal, latin ritmusok, például salsa és samba hatásával. Az első vers következik, a dalszöveg egy nemzetközi összejövetel, amely a globális piacra irányul, ahogy Melanie Chisholm leírta: "Mindig szerettünk volna egy farsangi dallamot készíteni és egy dalt írni a világ számára." "Stop" egy uptempo dance-pop dal, amely a Motown kék szemű lelkének hatásait hordozza, és a The Supremes vagy Martha and the Vandellas klasszikus kislemezeire emlékeztet. Lírai szempontból a dal az udvarlási folyamat lelassítását kéri, és különösen a fiatal női közönség megszólítására szól, mivel a női és női kötelékeket nem fenyegetik. "Too Much" egy popballada, R&B zene és doo-wop hangok hatásával. Mivel a "Never Give Up on the Good Times" egy disco hatású dance-pop dal. A "Viva Forever" egy popballada, latin zenei hatásokkal. A "The Lady Is a Vamp" hatással van a jazzre.

Kritikus fogadtatás: A Spiceworld pozitív kritikákat kapott a zenekritikusoktól. Stephen Thomas Erlewine az AllMusic-tól azt írta, hogy az album "következetesebb (és fülbemászóbb) dalokkal büszkélkedhet [mint a Spice] és a mámorító érzéssel", arra a következtetésre jutva, hogy "minden dalnak erős dallama van, és erős, szilárd ütem, legyen az ballada vagy táncszám. Ez tiszta, hamisítatlan bűnös öröm és a 90-es évek végén a legjobban előállított mainstream dance-pop." David Browne, az Entertainment Weekly kijelentette:" Kereskedés ebben és más dalok, a számokat audio pizsama partikká alakítják, tele testvéri tanácsokkal, támogatással és figyelmeztetésekkel. A Spiceworld részben a szív, részben az elme, mind a vattacukor lehet a válasz az élet egyik legaggasztóbb problémájára."
A Rolling Stone David Wild megjegyezte, hogy a Spice-hez képest a Spiceworld "mesteri erőfeszítés; a legjobb esetben egyenesen banánarámiai kreatív magasságot ér el". Vegyes áttekintésben Craig D. Lindsey, a Houston Press sajtótájékoztatóján kifejtette: "Bárki, aki a művészi evolúció forgatagát várja ezektől a nőktől, lazítson egy kicsit; ez csak a zene, a chrissakes számára. És a Spice Girls és kezelőik bónuszpontokat érdemelnek azért, mert mutatnak egy kis józan észet. Végül is, ha ez hét évvel ezelőtt történt volna , valószínűleg időt szántak a Spiceworld kiadására, miközben a csoport hype-ját visszafordíthatatlanul eloltották. "

Kereskedelmi teljesítmény: A Spiceworld az Egyesült Királyság albumlistáján első helyen debütált, 192 000 példányt értékesítettek, és az első héten 1,4 millió példányt szállítottak. Az albumot a British Phonographic Industry (BPI) 1997-ben ötszörös platinalemezsé minősítette, és 2019 októberétől az Egyesült Királyságban 1 603 426 példányt adtak el. Az album számos európai országban elérte az első helyet, többek között Ausztriában, Dániában, Finnországban, Írországban, Hollandiában és Norvégiában. A Fonográfiai Ipari Nemzetközi Szövetség (IFPI) ötszörös platinát tanúsított, amely Európa-szerte meghaladja az ötmillió példányt. Japánban a Spiceworld az Oricon albumlistán a hatodik helyen végzett, és kettős platina tanúsítást szerzett a Japán Record Industry Association (RIAJ) részéről. Óceániában az album Ausztráliában a második, Új-Zélandon pedig az első helyet érte el. Az Ausztrál Record Industry Association (ARIA) hatszoros platinát, az Új-Zélandi Recording Industry Association (RIANZ) pedig háromszoros platinát igazolt.
Az album a nyolcadik helyen debütált az amerikai Billboard 200-on, az első héten 83 000 példányban kelt el. Az eladások hétről hétre nőttek, a legjobb hét 1998. január 3-a volt, amikor 284 000 példányt értékesítettek. Az album végül február 14-én érte el a harmadik helyet, amikor a Spice is visszatért a legjobb 10 közé, ezzel a Spice Girls lett az első brit zenekar, amely két albummal rendelkezik a Billboard 200 top 10-ben egyszerre a nyári Rolling Stones óta. 1975. Az album az első 12 hétben 1,74 millió példányt adott el, az első 10 hónapban pedig 3,2 millió példányt adott el. Négyszeres platinát tanúsított az Amerikai Hangfelvevő Ipari Szövetség (RIAA) 1999. május 19-én, és 2007 decemberéig 4,2 millió példányt adott el az Egyesült Államokban. Kanadában az album a kanadai albumlistán a második helyet érte el, és a Kanadai Hangfelvételi Ipartestület (CRIA) egymillió példányszámú szállítmányok gyémántjává minősítette. A Spiceworld nagy sikert aratott Kanadában, ez volt a csoport második gyémántértékesítő albuma, és 43 hetet töltött a Top 10-ben, 60 hetet pedig a Top 20 album-listában. A Spiceworld 13 millió példányt adott el 1998 végére, ezzel a világ egyik legkelendőbb albumává vált egy lánycsoport.

Kislemezek: "Spice Up Your Life" 1997. október 13-án jelent meg az album vezető kislemezeként. A dal azonnali világsikert aratott, bár negatív kritikákat kapott a zenekritikusoktól. Az Egyesült Királyságban a dal az első helyen végzett, ezzel a csoport ötödik listavezetője lett, és a BPI platinalemeznek minősítette. A "Spice Up Your Life" több mint 14 országban jutott az első ötbe, míg az Egyesült Államokban a Billboard Hot 100-on elérte a 18. helyet.
Az album második kislemeze, a "Too Much" 1997. december 15-én jelent meg, és az Egyesült Királyságban az első számú lett, ezzel a csoport második egymást követő karácsonyi első kislemeze lett. A dal platina minősítést kapott az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Államokban a "Too Much" a Billboard Hot 100 kilencedik helyén tetőzött, ez a negyedik és eddig utolsó top 10-es kislemezük. A dal Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában is a 9. helyen tetőzött.
A Spiceworld harmadik kislemeze a "Stop" volt. Kritikus szempontból a dal főleg pozitív kritikákat kapott a zenekritikusoktól, többnyire a Motown ihletésű zenét és produkciót dicsérve. 1998. március 9-én jelent meg, és az Egyesült Királyság második helyén tetőzött, ezzel a Spice Girls sorozatban az Egyesült Királyság toplistájának első számú kislemezei hatos lettek. A kislemez ezüst minősítést kapott. Az Egyesült Államokban a dal elérte a Hot 100 16. helyét. Másutt a "Stop" kilenc másik országban elérte a top 10-et.
Az album negyedik és utolsó kislemeze a "Never Give Up on the Good Times" és a "Viva Forever" dupla A-oldali kiadása volt. Halliwell csoportból való távozása miatt azonban a tervet selejtezték. Ehelyett a "Viva Forever" egyedül jelent meg 1998. július 20-án. A dal kritikai elismerést kapott a kritikusok részéről, ahogy egyesek "eredeti" -nek nevezték. A "Viva Forever" eljutott az Egyesült Királyság első helyére, és a BPI platina minősítést kapott. A dal Új-Zélandon az első helyen debütált, és ezzel a zenekar első listavezetője volt ebben az országban a "Wannabe" óta. A "Viva Forever" egyetlen kiadást sem kapott az Egyesült Államokban.

Turné: 1998 elején a Spice Girls elindult első világkörüli turnéjához, amelyet Fuller számukra szervezett, és 97 dátumra kiterjedt Európára és Észak-Amerikára. A Spiceworld Tour 1998. február 24-én Írországban, Dublinban kezdődött, majd Európába költözött, majd visszatért az Egyesült Királyságba két koncertre a Wembley Arénában és 12 koncertre a birminghami NEC Arénában. 1998. május 31-én Halliwell elhagyta a csoportot a turné alatt. A megmaradt lányok Halliwell nélkül folytatták a turnét az utolsó dátumig. 1998. november 24-én jelent meg VHS kiadványa a csoport Wembley Arénában tartott előadásának, Live at Wembley Stadium címmel.

SpiceWorld: A Film (1997) - A századvég egyik legnagyobb sikersztoriját összehozó lányok ezúttal filmet forgattak. A cselekményért nem kellett messzire menni: egy koncertkörút viszontagságait dolgozták fel. Bár maga a koncert és a szereplők jó része is fiktív, a feldolgozott élményanyag jól illusztrálja a "fűszerbabák" mindennapjait. Clifford, a menedzser, Deborah, az asszisztens, Piers, a filmrendező - aki mindenáron bele akar kamerázni az együttes életébe - kitalált személyek, de a lányok, a zene és egyes szituációk valódiak, és ez tökéletesen elegendő.

SpiceWorld Tour (1998) - Volt a brit lánycsoport, a Spice Girls bemutatkozó koncert turnéja. A Spiceworld (1997) második stúdióalbumuk támogatásával indult. A teltházas európai / észak-amerikai turné 1998 februárjától augusztusig tartott, majd 1998 szeptemberében visszatért az Egyesült Királyságba egy sor stadion bemutatóra. Az utolsó koncertet a londoni Wembley Stadionban fizetős csatornán vették fel és közvetítették élőben, később a VHS-nek 1998-ban és végül a DVD-nek 2008-ban. A turnén a csoport becslések szerint összesen 2,1 millió rajongónak adott koncertet Nagy-Britanniában, Európa és Észak-Amerika. A turné 41 napja elkelt amerikai szakasza 60 millió dollárt hozott.

Dallista:

01 SPICE UP YOUR LIFE
Szerző(k): SpiceGirls - Richard Stannard - Matt Rowe
Producer(ek): Richard Stannard - Matt Rowe
Hossz: 2:54
02 STOP
Szerzők: SpiceGirls - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute
Hossz: 3:26
03 TOO MUCH
Szerzők: SpiceGirls - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute
Hossz: 4:30
04 SATURDAY NIGHT DIVAS
Szerzők: SpiceGirls - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute
Hossz: 4:25
05 NEVER GIVE UP ON THE GOOD TIMES
Szerző(k): SpiceGirls - Richard Stannard - Matt Rowe
Producer(ek): Richard Stannard - Matt Rowe

Hossz: 4:30
06 MOVE OVER
Szerzők: SpiceGirls - Clifford Lane - Mary Wood
Producerek: Richard Stannard - Matt Rowe
Hossz: 2:46
07 STEP TO ME - Japanese edition
Szerző(k): SpiceGirls - Eliot Kennedy
Producer(ek): Absolute
Hossz: 4:18
08 DO IT
Szerző(k): SpiceGirls - Andy Watkins - Paul Wilson
Producer(ek): Absolute
Hossz: 4:05
09 DENYING
Szerző(k): SpiceGirls - Andy Watkins - Paul Wilson
Producer(ek): Absolute
Hossz: 3:43
10 VIVA FOREVER
Szerző(k): SpiceGirls - Richard Stannard - Matt Rowe - Nacho Mañó
Producer(ek): Richard Stannard - Matt Rowe
Hossz: 5:10
11 THE LADY IS A VAMP
Szerzők: SpiceGirls - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute
Hossz: 3:10

B-Side dalok:

  • Spice Invaders - Kislemez: Spice Up Your Life (1997)
  • Walk of Life - Kislemez: Too Much (1997)
  • Outer Space Girls - Kislemez: Too Much (1997)
  • Ain't No Stopping Us Now (with - Luther Vandross) - Kislemez: Stop (1998)

 

Cikkek

Dalszövegek

2020.10.30

 

Kislemezek

2020.10.30