Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Schizophonic

Megjelenés: 1999. Június 7.
Felvételek: 1998. Július - December
Műfaj: D
ance-pop
Hossz: 39:51

Kiadó: EMI
Producerek:
Absolute
× Scream If You Wanna Go Faster (2001)
Kislemezek az albumról
01: Look at Me
02: Mi Chico Latino
03: Lift Me Up
04: Bag it Up
1999. Május 10.
1999. Augusztus 16.
1999. November 1.
2000. Március 13.

SCHIZOPHONIC Geri Halliwell popénekes debütáló stúdióalbuma. Az album azután jelent meg, hogy elszakadt a népszerű Spice Girls lánycsoporttól. A schizophonic kifejezés a görög schizo ("hasított") és phonic ("hang") szavak hordozója, és látszólag játék a "schizophrenic" szóra és a "schizophonic" zenei kifejezésre is. Ez volt az első szólóalbuma, amelyet egy Spice Girl adott ki.
Négy kislemezt készített, amelyek mindegyike kereskedelmi sikert aratott az Egyesült Királyságban - a "Mi Chico Latino", a "Lift Me Up" és a "Bag It Up" eljutott az első helyre, míg az első "Look at Me" kislemez a második helyen végzett.

Háttér: 1998. május 31-én bejelentették, hogy Halliwell elhagyta a Spice Girls lánycsoportot, az énekesnő azt állította, hogy kimerültségtől szenved és szünetet akar tartani. A sajtó azonban terjesztette azokat a pletykákat, amelyek Melanie Brown tagtársával folytatott viszályról szóltak távozásának okaként. Halliwell távozása a csoportból az év egyik legnagyobb szórakoztató hírévé vált, és híreket szerzett az egész világon. A fennmaradó négy tag kitartott amellett, hogy a csoport folytatja, és végül 1998 nyarán nélküle folytatta a Spiceworld turnét. 2007-ben a BBC One című, a Giving You Everything című dokumentumfilmben kijelentette, hogy "mindent elkövetett", és úgy érezte, hogy "már nem tartozik". Nekik már nincs szükségük rám, igazán, és határozottan nagyon feleslegesnek éreztem magam.
Szólóként Halliwell hárommillió dolláros szerződést írt alá az EMI-vel, 3 millió dollár értékben, amelyet Robbie Williams egyéni sikere befolyásolt a Take That elhagyása után. Ezután elkezdte fejleszteni debütáló albumát, és segítséget kért az Absolute produkciós csapattól - együttesen Paul Watson és Andy Watkins néven -, akik már készítettek dalokat a Spice Girls-nek. A Spice Girls négy megmaradt lánya azonban azt mondta, hogy ha Halliwellnel dolgoznak, akkor nem dolgozhatnak újra velük. Végül a duó úgy döntött, hogy együttműködik az énekessel. A következő évben megkezdte szólókarrierjét, és kiadta debütáló albumát Schizophonic címmel, amelyet "Julie Andrews és Johnny Rotten keresztezésének" nevezett.

Promoció: Az album megjelenését egy dokumentumfilm, a Geri jelentette, amelyet Molly Dineen rendezett és a Channel 4 vetítette 1999. május 5-én Halliwell életét követve, miután távozott a Spice Girls-től. Később Halliwell beismerte, hogy "Utólag tévedés volt, de nagyon el voltam tévesztve, magányos voltam, és úgy éreztem, hogy éhezik a barátság és a szellemi társaság, amit Molly adott nekem, mert annyira intellektuális." Bár nem sajnálja, hogy elkészítette a dokumentumfilmet, gyűlöli azt a módot, amellyel a fényképezőgépen találkozott, és "túlságosan felkavaró kilátásnak tartja, hogy akár meg is fontolja az újbóli megtekintést".

Kereskedelmi fogadás: Az Egyesült Királyságban a Schizophonic a negyedik helyen debütált a brit albumok listáján, 35 000 példányban eladva.  Összesen 483 853 eladott, és a British Phonographic Industry (BPI) kétszeres Platina tanúsítvánnyal rendelkezik 600 000 példányban. Kanadában az album debütált és csúcspontja a 15. helyen volt. Erős hosszú távú eladásokkal az album Platina tanúsítvánnyal, alig több mint 100 000 példányban szállították. Az Egyesült Államokban az album mérsékelt sikert mutatott: az első héten debütált 40 000 példányban, és a Billboard 200-on a 42. helyen állt, amely a legerősebb Spice Girls szóló volt a listán. 500 000 példányt szállított, és az Recording Industry Association of America (RIAA) arany tanúsítvánnyal rendelkezik az országban. Nielsen SoundScan szerint a Schizophonic 181 000 példányt értékesített ott 2007. július óta.  Az albumot Ausztráliában és Spanyolországban arany tanúsítvánnyal is meghaladták, 35 000 és 50 000 példányban. Az album azonban Japánban csak a 85. számot érte el, 3190 példányt adva el. A Schizophonic világszerte mintegy 3 000 000 példányban adta el értékesítését, és továbbra is a Halliwell eddigi legnagyobb eladási albuma.

Album borítók: A Schizophonic két különböző borítóval jelent meg, amelyek egy angyalt (fehér) és egy ördögöt (piros) ábrázolnak; mindkét borító ugyanaz az album kiadása. A Schizophonic első "O" -ján a fehér borítón egy angyal glória, a vörös borítón pedig szarvak vannak. A hátsó borítón a dal címe piros és fehér színnel van megírva, a dal témáját az egyik személyiséghez kapcsolva. Az album füzete mindkét kiadvány borítóját tartalmazza, a dalok szövege pedig azon az oldalon található, amelyet a hátsó borítón jelölnek.

Schizopohnic Promo Tour Geri Halliwell brit énekesnő rövid promóciós turnéja a Schizophonic album kislemezeinek bemutatására. A turné az Egyesült Királyság városain és fesztiváljain ment keresztül.

Dallista:

01 LOOK AT ME
Írók: GeriHalliwell - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute

Hossz: 4:31
02 LIFT ME UP
Írók: GeriHalliwell - Andy Watkins - Paul Wilson - Tracy Ackerman
Producerek: Absolute

Hossz: 3:52
03 WALKAWAY
Írók: GeriHalliwell - Andy Watkins - Paul Wilson - Tracy Ackerman
Producerek: Absolute

Hossz: 5:00
04 MI CHICO LATINO
rók: GeriHalliwell - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute

Hossz: 3:16
05 GOODNIGHT KISS
Írók: GeriHalliwell - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute

Hossz: 4:20
06 BAG IT UP
Írók: GeriHalliwell - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute

Hossz: 3:45
07 SOMETIME
rók: GeriHalliwell - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute

Hossz: 3:54
08 LET ME LOVE YOU
Írók: GeriHalliwell - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute

Hossz: 4:24
09 SOMEONE'S WATCHING OVER ME
rók: GeriHalliwell - Andy Watkins - Paul Wilson - Tracy Ackerman
Producerek: Absolute

Hossz: 4:01
10 YOU'RE IN A BUBBLE
Írók: GeriHalliwell - Andy Watkins - Paul Wilson
Producerek: Absolute

Hossz: 3:20
B-Side dalok:
  • G.A.Y. - Kislemez: Mi Chico Latino (1999)
  • Summertime - Kislemez: Mi Chico Latino (1999)
  • Live and Let Die - Kislemez: Lift Me Up (1999)
  • Very Slowly - Kislemez: Lift Me Up (1999)
  • These Boots Are Made for Walking - Kislemez: Bag it Up (2000)
  • Perhaps, Perhaps, Perhaps - Kislemez: Bag it Up (2000)

 

Cikkek

Dalszövegek

2020.10.29

 

Kislemezek

2020.10.29